Hoe maak je een inclusieve speelplaats toegankelijk
Inclusieve speelruimtes moeten kinderen, ouders, verzorgers en mensen van alle niveaus toegang bieden tot de speelruimte en de mogelijkheid bieden om zich er gemakkelijk, veilig en zelfstandig te bewegen.
De bekleding kiezen
Het is dus belangrijk om het juiste type te kiezen op basis van ontwerp, locatie, speeltoestellen en eigenschappen. Om de beste ondergrond te kiezen, bezoekt u verschillende speelruimtes en test u verschillende oppervlakken met kinderen en volwassenen met visuele beperkingen en mobiliteitshulpmiddelen. Zorg ervoor dat oppervlakken voldoen aan de EN 1176 en EN 1177 normen en geschikt zijn voor het beoogde gebruik, zoals het hele jaar door toegankelijke paden en geschikte materialen voor valzones.
Hoewel los gestorte oppervlakken en oppervlakken met structuur misschien niet ideaal zijn voor toegang, bieden ze een hoge speelwaarde en moeten ze niet volledig worden uitgesloten. Onze deskundige ontwerpers zorgen voor de juiste ondergrond op basis van uw vereisten, uitrusting, locatie en veiligheidsnormen.
Apparatuur en functies op verschillende hoogtes plaatsen
Onderzoek toont aan dat kinderen zowel moeten aanraken als zien om betrokken te raken. Ze moeten interactie hebben met speelvoorzieningen, bewegwijzering en de omgeving voor een tactiele ervaring. Zorg ervoor dat kinderen speeltoestellen, voorzieningen en landschapsarchitectuur kunnen bereiken en aanraken, wat cruciaal is voor hun betrokkenheid. Plaats spelpanelenlandschappen, telescopen, waterspelen en zandtafels op verschillende hoogtes om verschillende reikwijdtes mogelijk te maken. Plaats dubbele toestellen op verschillende hoogtes, zoals twee telescopen op verschillende niveaus. Zorg voor rolstoeltoegankelijkheid door kinderen op of onder de speeltoestellen en functies te laten zitten.
Gebruikers kunnen gemakkelijk van en naar de speeltoestellen overstappen
Transferplatforms stellen kinderen of volwassenen met mobiliteitshulpmiddelen in staat om zelfstandig over te stappen, wat het gebruik van de speelruimte vergemakkelijkt. Houd rekening met aangrenzende oppervlakken aan toegankelijke routes en de mogelijkheid voor gebruikers om vanuit een stoel over te stappen, en onderzoek hoe een kind kan overstappen op apparatuur zonder platform, met behulp van oppervlakken of handgrepen. Zorg op basis van de behoeften van de gemeenschap voor transfers op het dek, vooral bij Glijbanen, en overweeg een dek met een transferplatform aan de ene kant en treden aan de Overige om kinderen met verschillende vaardigheden te ondersteunen bij het samen spelen.
Met overzettreden kunnen mensen zonder benen zich verplaatsen tussen hoogteverschillen op speeltoestellen en terug naar een mobiliteitshulpmiddel. Kleinere hoogteverschillen tussen verhogingen, dekken of speeloppervlakken zijn beter voor mensen die zichzelf op hun rug verplaatsen.
Creëer voldoende brede routes door de speelruimte
Bouw toegankelijke routes door de speelruimte om rolstoelgebruikers, ouders met kinderwagens en kinderen die liever niet aangeraakt worden tegemoet te komen. Zorg ervoor dat ingangen, poorten, uitgangen en drukke routes breed genoeg zijn voor mobiliteitshulpmiddelen. Varieer in doorgangsbreedtes om keuze en speelwaarde te bieden en zorg voor voldoende ruimte voor speelonderdelen zodat een kind in een rolstoel en zijn begeleider samen kunnen spelen.
Zorg voor vlakke overgangen
Zorg voor vloeiende overgangen in de speelruimte en de omliggende gebieden zodat mensen met mobiliteitshulpmiddelen zich vrij kunnen bewegen. Zorg ervoor dat overgangen tussen routeoppervlakken en toegangspunten tot speeloppervlakken vloeiend en naadloos zijn, zonder barrières of struikelgevaar. Goede communicatie tussen aannemers is essentieel om deze naadloze overgangen te realiseren.
Een inclusieve speeltuin ontwerpen
Ontwerpen voor inclusie vereist een doordachte integratie van speelwaarden en toegankelijkheid. De volgende paragrafen belichten de belangrijkste elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het creëren van een inclusieve speelruimte. Deze gids is flexibel, zodat ontwerpers bepaalde aspecten prioriteit kunnen geven en aangepaste strategieën kunnen ontwikkelen om zo goed mogelijk aan de behoeften van gebruikers te voldoen.
Bekijk de onderstaande pagina's om u te helpen bij het plannen en ontwerpen van een inclusieve speelplaats.